Beszéljünk a blogolásról – 1. rész

Mi is az a blog?

Röviden a blog az egy internet napló. Segítségével egy adott témában bárhol, bármikor kifejthetjük a véleményünket, gondolatainkat és az internet segítségével a nagyközönséggel megoszthatjuk.

Milyen fajta blogok vannak?

Összesen 6 különböző fajtájú blogot különböztethetünk meg a blog tartalmának és a célközöségnek megfelelően:

  •  Személyes blog: Ezzel találkozhatunk a leggyakrabban. Az író a vele történt eseményeket, az érzéseit és a körülötte lévő világgal kapcsolatos dolgait írja le a követői számára.
  •  Hobbi blog: Az adott személy vagy csoport az érdeklődési körükről írnak bejegyzéseket, kritikákat és véleményeket. Például: filmes blog.
  •  Szakmai blog: A blogger a szakmájáról ír tanulságos és mások számára hasznos bejegyzéseket.
  •  Céges blog: Egy adott cég azért kezd el saját blogot vezetni, hogy megismerjék a céget és legyen egy bázisa, akik visszatérnek az oldalukra.
  •  Közösségi blog: A blgolok egy adott közösséggel osztják meg tapasztalataikat és élményeiket.
  •  Egyéb: Azok a blogtípusok tartoznak ide, amiket a többi fajtába nem lehet besorolni. Például: tematikus blog.

Blog funkciója és használata

Azt már feljebb kifejtettem, hogy a blog készítés leggyakoribb oka, hogy megosszuk a világgal a gondolatainkat. De vajon mire jó még? Milyen hasznos funciója van a blognak?

Közösségépítés

A jól elkészített és színvonalas blog biztos, hogy sikeres lesz és hamar kialakít egy közösséget, ahol azonos érdeklődésű emberek vannak.

Több látogató

Ha érdekes és mások számára hasznos bejegyzéseket írunk, akkor lassan de biztosan elkezdenek a látogatók szállíngózni a weboldalunkra. Idővel egyre többen és többen. Éppen ezért szoktam javasolni, hogyha weblapot készítünk, akkor érdemes blogot is indítani egyből. Igaz, hogy sok munkával jár, de gyorsabban fel tudjuk futtatni az oldalt és több látogatónk is lesz. 

Értékesítés és hirdetés

Sikeres blog nagyon jó reklámhordozó is. Ha valamilyen terméket adunk el, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen a látogatók már ismernek és megbíznak bennünk. A másik lehetőség, hogy különböző hirdetési felületeket adunk a blogunkon, így juthatunk plusz jövedelemhez.